Իրանի պաշտպանության նախարար, բրիգադի գեներալ Ազիզ Նասիրզադեն կիրակի օրը նախազգուշացրել է, որ ամերիկացիները չեն կարող սպառնալ Իրանին, քանի որ ամբողջ տարածաշրջանում նրանց բազաները գտնվում են Իրանի նշանառության տակ։ «Մենք թշնամի չենք մեր հարևան երկրներին, նրանք մեր եղբայրներն են, բայց նրանց տարածքում գտնվող ամերիկյան բազաները կդառնան մեր թիրախները», - շեշտել է Նասիրզադեն։               
 

Բաց նամակ ՀՀ առողջապահության նախարարությանը

Բաց նամակ ՀՀ առողջապահության նախարարությանը
12.05.2015 | 09:59

«Իրատես»-ի թիվ 29-ում (5-7.05.2015) ՀՀ առողջապահության նախարարությունը մտահոգություն էր հայտնել, որ ցորենի ալյուրի հարստացման ծրագիրը խեղաթյուրվում է: Հրապարակման մեջ ցավ էր հայտնվում, որ հանրությանը կարևոր այս ծրագրի դեմ տրամադրելու նպատակով չհիմնավորված փաստեր են բերվում: Քանի որ այդ չհիմնավորված փաստեր բերողների ցուցակի մեջ ես տեսա «Սելիմյան հաց» արտադրողների անունը, փորձեմ, հուրախություն հոդվածագիրների, բերել ևս մի քանի «չհիմնավորված» փաստ:
Հազարամյակների ընթացքում մարդկությունը հացաթխության մեջ օգտագործել է ալյուր, թթխմոր, աղ և ջուր: Մեր նախնիները, բացի այդ, օգտագործել են նաև պանրի շիճուկը՝ խմորի որակը բարելավելու համար:
Երկաթի և այլ միկրոտարրերի պակասությունը ի հայտ է եկել այն օրվանից, երբ ալյուրը սկսեցին տեսակավորել: Այսինքն, ալուրը մաղելով և նրա միջից հեռացնելով ցորենի թեփը: Հեռացվեցին նաև օգտակար թաղանթանյութը, սպիտակուցների մեծ մասը և երկաթի ֆոլեաթը: Այսինքն՝ խնդիրը ցորենի թեփն ալյուրի միջից լիովին հեռացնելն է: Պատահական չէ, որ դիետոլոգները խորհուրդ են տալիս ուտել օգտակար գորշ կամ սև հաց:
Քանի որ այսօր աշխարհում հացաթխության գերակշիռ մասը կատարվում է բարձր տեսակի «թեփազրկված» ալյուրով, ապա առաջ է եկել ալյուրի հարստացման խնդիրը:
Հիմա անդրադառնանք մի կարևոր հանգամանքի ևս: Եթե ցորենի թեփը պարունակում է բնական երկաթի ֆոլեաթ, ապա ֆորտիֆիկացնողները ալյուրը հարստացնում են արհեստականորեն՝ երկաթի ֆումարատով և ֆոլեական թթվով: Կարելի է ենթադրել, որ երկաթի ֆումարատը և ֆոլիաթթուն, մտնելով չեզոքացման ռեակցիայի մեջ, պետք է տան օրգանիզմին անհրաժեշտ երկաթի ֆոլիաթ: Գուցե դա է պատճառը, որ Գերմանիան, Ֆրանսիան, Ռուսաստանը և մի շարք երկրներ (50-ից ավելի) չեն շտապում ֆորտիֆիկացնել, այն էլ պարտադիր կերպով, իրենց ալյուրը: Ես, որպես գործող կենսատեխնոլոգ և քիմիական գիտությունների թեկնածու, ավելի հակված եմ հեռու մնալու արհեստական և քիմիական միացություններից:
Հիմա մի տեղեկություն ՀՀ առողջապահության նախարարության ֆորտիֆիկացման ծրագրի նախաձեռնողներին: Դեռ 2007 թվին ՀՀ առողջապահության կուրորտոլոգիայի և ֆիզիոթերապիայի ինստիտուտում կատարվել են «Սելիմյան հացի» փորձարկումներ չորս տիպի հիվանդների սննդակարգերում: Վեցամսյա փորձարկումները ցույց տվեցին այդ հացատեսակների օգտակար դերը: Այդ մասին կան համապատասխան փաստաթղթեր:
Ի դեպ, անհատին անհրաժեշտ երկաթի օրական չափաբաժինը կազմում է 20 մգ, որը «Սելիմյան հացը» ապահովում է լիովին: Հաշվի առնելով, որ մենք հաց ուտող ժողովուրդ ենք, մեզ արհեստական երկաթով հարստացնելու խնդիր չունենք: Մեր խնդիրը ուրիշի նվագի տակ պարելու սովորությունն է, մանավանդ եթե դրա դիմաց կա անձնական կամ կորպորատիվ շահ: Իմ ընդդիմության պատճառը բիզնեսը չէ, ինչպես ենթադրել է հոդվածագիրը, որովհետև մեր արտադրամասը գիտաարտադրական է: «Բիզնեսմենները» նրանք են, ովքեր դեռ օրենքը չընդունված երկաթի դոզավորման սարքերը մեկ տարուց ավելի ներմուծել են Հայաստան:
Բնական է՝ կարող է հարց ծագել. եթե ցորենի թեփը ավելացնելով կարելի է ապահովել երկաթի անհրաժեշտ պարունակությունը հացի մեջ, ինչո՞ւ աշխարհը չի օգտագործում այդ եղանակը: Այստեղ երևան է գալիս ևս մեկ ոչ պակաս մտահոգիչ խնդիր: Այսօր աշխարհը անցել է ինտենսիվ հացաթխությանը, որի ժամանակ, օգտագործելով արհեստական բարելավիչներ, թխման պրոցեսը կրճատվել է մոտ 5 անգամ: Արհեստական բարելավիչները պարունակում են գենոմոդիֆիկացված սոյա, օրգանական թթուներ, պերիգիդրոլներ, արհեստական շաքարներ, կոնսերվանտներ, էմուլգատորներ և այլն: Ըստ ամերիկյան հետազոտությունների, ամեն սպառող հացի հետ տարեկան ստանում է 0,5 կգ վերոհիշյալ քիմիան: Մաքսատան տվյալներով՝ տարեկան Հայաստան են ներմուծվում մոտ 1000 տոննա արհեստական բարելավիչներ, այսինքն՝ մեկ բնակչին նույնպես հասնում է 0,5 կգ քիմիա հացի հետ:
Եթե այս «բարելավիչ» կոչեցյալ փնջին ավելացնենք ևս ՀՀ առողջապահության նախարարության ծրագրով նախատեսված նոր հավելանյութերը` երկաթի ֆումարատը և ֆոլիաթթուն, ապա հետաքրքիր է՝ հոդվածագիրները կվերցնե՞ն իրենց վրա հետևանքների պատասխանատվությունը, թե՞ ինչպես միշտ կմնան անանուն:
Հայաստանում մշակվել է բնական բարելավիչ «հացաթան» անվամբ, որը փոխարինում է արհեստական բարելավիչներին և, ինչպես պարզվեց վերջերս, նաև ապահովում է երկաթի անհրաժեշտ պարունակությունը պատրաստի հացի մեջ: Հացաթանը ցորենի թեփի, ածիկի և թթվակաթնային շիճուկի չորացված խառնուրդ է: Պարզվեց, որ հացաթանը լիովին մրցունակ է արհեստական բարելավիչների համեմատ և կարող է օգտագործվել արդյունաբերական հացաթխման մեջ: Օրինակ` 2011-ից այն արտահանվում է Կրասնոդարի երկրամաս, որպես բնական բարելավիչ: Բացի այդ, հացաթանը լայնորեն օգտագործվում է Հայաստանում անհատ ձեռներեցների կողմից:
Օգտվելով առիթից՝ դիմում եմ ՀՀ առողջապահության նախարարին՝ ևս մեկ անգամ կազմակերպել համատեղ կլինիկական փորձարկումներ: Գուցե նոր փորձարկումները օգնեն ազատվելու ոչ միայն արհեստական բարելավիչներից, այլև ալյուրի ֆորտիֆիկացման անհրաժեշտությունից:


Ալեքսանդր ՍԵԼԻՄՅԱՆ
Քիմիական գիտությունների թեկնածու,
ՀՏԱ ակադեմիկոս

Դիտվել է՝ 3485

Մեկնաբանություններ